|
|
Myresamfund, bier og hvepse giver liv til skoven
De gamle skove er fyldt med myrer overalt. Det er det talrigeste insekt på kloden. Nogle myrearter bygger bo i hule stammer og stubbe, andre bygger deres bo af nåle eller i sand. Alle byggematerialer bliver kittet sammen med harpiks, som myrerne henter i træerne. Myrerne gør stor nytte ved at producere myresyre, som medvirker til at holde hele skovens verden levende.
Myresyren er livsvigtig for alle skovens levende planter og dyr. Deres kroppe behøver syren i små mængder for at kunne leve. Også hvepsenes og biernes gift har denne evne, og er beslægtet med myresyre. Alle dyr producerer faktisk lidt myresyre selv og det strømmer overalt i dyrekroppen. Hvis der er for lidt, bliver dyret sygt. Den konstante strømning af myrersyre fra myrer, hvepse og bier, og fra deres boer, giver sikkerhed for, at der i alt levende i naturen, er myresyre til stede i passende mængde, så alle planter og dyr har mulighed for at trives.
Skovens mange forskellige bier er med til at holde skoven kørende gennem bestøvningen af blomster. Gevinsten i form af frø og bær giver næring til en mængde af dyr.og fugle. Nogle biarter har deres særlige blomsterarter, som de bestøver, mens andre har en bred vifte af blomster, som de samler nektar og pollen fra.
Når en bi sætter sig på en blomst og suger nektar, så lader blomsten straks lidt saft flyde hen til det sted, hvor bien suger. Og i denne saft flyder så lidt gift fra bien ind i blomsten. Over alt hvor bier, myrer og hvepse sætter sig, frigiver de lidt syre.
Myresyren dannes af kløversyre, som disse insekter får fra planterne. Og kløversyre findes i alle planter.
Myresyren "imprægnerer" også skovens døde trædele og barkstykker, og de nedfaldne kviste, blade og nåle, så de bliver mere sejlivede overfor bakterier, svamp og råd, som trives i den fugtige skovluft. Man kan sige, at myresyren stimulerer det henrådnende til en vis grad af liv, så det i stedet for at ende som dødt mineralsk stof lettere kan optages af planterne rundt om. Samtidig forbliver skovluften frisk. Også vi mennesker har gavn af den myresyre, som vi indånder, når vi opholder os i naturen. |