 |
Skovlandskabet, som vi trives bedst i, består af et kludetæppe af forskellige rum. Der er åbne og mere tætte skovpartier, enge og vandløb, søer og store gamle træer. Grænsefladerne mellem de mange rum danner talrige bryn - mødesteder, hvor planter, dyr og svampe især udfolder sig.
|
Endnu er der kun få af disse skovlandskaber - der var så talrige en gang.
Vi finder dele af denne skov i skovbrynene, som er fredede. På skrænter og på sumpede steder findes også tit skov, som har fået lov at vokse op og blive gammel, da det er svært dér at fjerne træerne.
Gamle overdrevsskove med spredte træer og buske, hvor kvæg, heste eller hjorte græsser, kan være perler. Dem kan vi opleve på nogle af vore øer og i indhegnede landskaber. Blandt de større områder er Mols Bjerge og Svanninge Bakker, Jægersborg Dyrehave, samt Tofte - og Høstemark skov i Lille vildmose. Også Klelund Dyrehave, Romsø og Knudshoved Odde, samt Hallands Väderö i Skåne.
Der er mange mindre overdrevsskove rundt om i landet. Rester af tidligere tiders heste- og kohaver, og herregårdenes gamle dyrehaver, hvor man holdt dådyr. I Sverige er det flere steder stadig almindeligt at have heste og kvæg gående i hegnede skove - kaldet hager. Ordet "have" eller "hage" betyder oprindeligt et indhegnet område, hvor der græsser dyr.
Mange af disse græssede skove har stor skønheds- og rekreativ værdi.
Andre fredede naturskove er mere tætte og mørke. Her mangler græsningen til at skabe variation og dynamik. Alligevel kan disse skove rumme meget naturindhold. Der er Suserup skov, Draved skov, Kås skov, Æbelø, Livø og Longelse Bondegårdsskov. I Skåne er der Dalby Skov og Hallands Väderös Søndre skov.
Høslet har - ligesom græsning - en stor gavnlig virkning i skoven. Ugødede enge, der slås i juli/august, rummer den græssede skovs karakteristiske landskab. Dette gælder især løvengene, som har en spredt bevoksning af træer. Høslettet øger kraftigt artsrigdommen af planter og fugle, svampe og insekter, og danner et tætvævet netværk mellem dem.
Kilderige skove, hvor vandet pibler frem overalt finder vi i Moesgård skov syd for Aarhus, Brødebækkløften ved Rønnede på Sydsjælland og langs Lindenborg ådal i Himmerland.