Søvn i mørke
For at hormonet kan dannes, så er det vigtigt, at vi sover i fuldstændig mørke. Udsætter vi os for blot det mindste lys - bare et øjeblik - så stopper koglekirtlen straks melatonin produktionen.
Melatonin er den kraftigste antioxidant, vi kan danne i kroppen og er yderst væsenligt for vores generelle sundhed og modstandskraft. Den genopretter skader på celler og væv, styrker kroppens døgnrytme, vores stofskifte og holder os unge. Melatonin er også et lykkehormon, som giver velvære og et godt humør dagen igennem. Da stoffet dannes af serotonin fra sollyset, så gælder det om at opholde sig meget i sollyset i løbet af dagen, og gerne fra morgenstunden af. Så vil der være en masse serotonin at lave melatonin af i de mørke timer under søvn.
Det indre brusebad af hjernen om natten mens vi sover, foregår ved. at væske bliver pumpet ind i hjernen og renser hjernecellerne for affaldsstoffer, som har hobet sig op, mens vi var vågne. Affaldsstofferne bliver der efter transporteret ud via lymfesystemet.
Så snart vi om morgenen kommer ud i lyset, så nedbrydes melatoninen igen.